Etapp

13 A Skrylleslingan

  • Längd

    15 km

  • Svårighetsgrad

    Röd

Apelöga

Leden följer stigar genom det flitigt använda rekreationsområdet Skrylle med motionsgård, naturum och restaurang. Rundleden går över böljande rullstensåsar, täckta av skog och fäladsmark. Här finns vågformad sandsten, fårade färdvägar, muterade bokar och

Här vandrar du på stigar och motionsspår genom bokskogar, fäladsmarker och över rullstensåsar. Många av platserna är skyddade som naturreservat.

När du vandrar över Skrylles fälader kan du njuta av den stora utsikten, och de små örterna. Silvergrå backsippor om våren och senare slåttergubbe och hedblomster. I fuktigare områden finner du kattfot, jungfrulin och flera orkidéarter.

"Skrölleskogen" vid det som idag är Skrylle var en stor skog med bok och ek fram till 1600-talet. Behovet av ved, virke och bete åt djuren gjorde att området skövlades och 1799 fanns endast bete med ljung och enstaka planteringshagar. Rester av den ursprungliga skogen passerar du i Prästa- och Gryteskog.

Både Prästaskogen och Gryteskog är natursköna upplevelser. I den sistnämnda finns Trollskogen där kompakta och vridna träd kommer som krypande upp ur underjorden och förgrenar sig med märkligt snodda och hängande grenar. De egendomliga träden är vresbok, en mutant av vanlig bok. Strax intill leden finns Bergqvists stenbrott med vågmärken från ett tidigare hav, för 570 miljoner år sedan.

Bokskogen vid Knivsåsen har sitt ursprung som planterhage. Sådana inhägnade områden anlades i området under slutet av 1600-talet, för att säkra skogens återväxt. Väster om Knivsåsen finns djupa fåror i betesmarken, hålvägar. Detta nät av gamla vägar har skapats av fötter, klövar, hovar och vagnhjul.

Dalby kyrka som ligger ett bra stycke från Skåneleden är den äldsta bevarade stenkyrkan i Norden, uppförd på 1060-talet. Torna-Hällestad ståtar med en 1100-talskyrka där muren innehåller runstenar från vikingatid.

15 km

Om svårighetsgradering

Graderingen är anpassad för svenska låglandsleder som följer de kvalitetskriterier som tagits fram av det nationella ramverket för vandringsleder.

Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.

Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.

Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.

OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.

Röd

4-5 timmar

  • Skog
  • Böljande
  • Medel
  • 7-15 km
  • Kollektivtrafik
  • Barnfamiljer
  • Skåneleden
OBS, inte särskilt hundvänlig. Många övergångar mellan hagar som ej har passage för hund.
Feb 2024
Anna
Stigen ska vara hundvänlig men det finns många färister utan möjlighet för hundar att gå igenom.
Sep 2023
Sven

Lägerplats

Vatten

Höjdprofil

Hämtar höjddata...
Trollskogen Fotograf: Mickael Tannus
Trollskogen Fotograf: Mickael Tannus

Sevärdheter längs etappen

Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.

Vandringsförslag

Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.

Visa alla
av

Aktuellt

Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.

Visa alla

Fortsätt på leden

Föregående etapp

Nästa etapp