Etapp
13 Bjärabygget - Koarp
-
Längd
17 km
-
Svårighetsgrad
Röd
Vandra på stigar och småvägar på Hallandsåsen, längs den gamla gränsen mellan Sverige och Danmark. Här gäller det att du håller ögonen på färdvägen: terrängen, jättekvinnor och grottor kan överraska!
På denna etappen vandrar du uppe på Hallandsåsen som sköt i höjden i samband med en kraftig kollision mellan Europa och Afrika för ca 80 miljoner år sedan. Då var Skåne täckt av ett grunt hav och bottnen skakade av jordbävningar.
En del av urbergsgrottan Snibe stugas är hoprasad men innanför finns en tre meter hög sal. I ett 1700-talsverk beskrivs grottan stor nog åt 20-30 personer. När du tagit dig förbi grottan och de branta backarna väntar ljunghed med utsikt och mängder med lingon.
Snibe stuga har varit bostad åt jättekvinnan Sniban och senast åt en soldat under kriget i Skåne. Strax intill leden, på gränsen mellan Skåne och Halland, finns flyttblocket Bockasten som var ett viktigt gränsmärke mellan Danmark och Sverige.
I Björsåsa-Bölinge naturreservat kan du se hur en stor del av åsen såg ut tidigare. Då stod träden glest, djuren betade och ljungen bredde ut sig. För att ljungen skulle hållas fräsch och smaklig för betesdjuren brände man marken med jämna mellanrum.
På Hallandsåsens sydsluttning finns djupt inskurna raviner. Mest imponerande är Trollehallar med det omtalade gömslet Snapphanestallarna. Vid Stavershult strax intill finns åsar, kullar och terrasser formade av isälvar då inlandsisen smälte. Hallandsåsen är ingen ås i egentlig mening utan en horst av urberg. Urbergshorsten bildades under en orolig period i jordens historia som inträffade för cirka 70–100 miljoner år sedan då berget lyftes upp över omgivande berggrund.
17 km
Om svårighetsgradering
Ledgraderingen är baserad på en gemensam nationell standard. Vill du läsa mer om detta, besök Nationellt ramverk för vandringsleder.
Jämt och fast underlag: Genomgående flack terräng. Vandring utan behov av att ta stöd med händerna. Hinder saknas. Broar finns alltid vid passage över vattendrag.
Ojämnt och/eller mjukt underlag: Vissa nivåskillnader. Några partier kräver stöd med händerna för att bibehålla balansen. Passage över t.ex. lägre stättor och kortare trappor. Mindre hinder i form av t.ex. stenar och rötter. Spänger.
Löst eller halt underlag i kombination med branta partier: Tekniska partier kräver stöd med händerna. Passage över t.ex. höga stättor och längre trappor. Återkommande partier med stenar och/eller rötter. Spänger med djupare omgivande vatten.
OBS: ett eller flera av inslagen förekommer utmed etappen.
Röd
4-5 timmar
- Skog
- 15-26 km
- Medel
- Skåneleden
Sevärdheter längs etappen
Letar du efter boende eller ett mysigt kafé att stanna till vid under din vandring? Här är några av alla sevärdheter och platser som finns att besöka längs etappen.
Vandringsförslag
Vet du inte var du vill vandra? Här finns förslag på olika vandringar – korta som långa, med eller utan övernattning och med olika teman.
Visa allaAktuellt
Här hittar du information om vad som händer på Skåneleden, aktuella ledomdragningar och störningar.
Visa allaFortsätt på leden
Föregående etapp
Nästa etapp
Dela dina upplevelser
Dela med dig av dina äventyr på leden genom att tagga dina bilder med #skåneleden eller #skaneleden.